Markku ja Laura

Kauppakeskuksen otettava vastuu isona toimijana

Kauppakeskus Skanssissa on tehty pitkäjänteistä työtä sen eteen, että se on asiakkaalle miellyttävyyden lisäksi myös vastuullinen valinta. Skanssissa tehty energiaremontti tukee vahvasti Turun kaupungin tavoitteita saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2029. Lisäksi kauppakeskus on ottanut asiakseen tehdä työtä muun muassa taistelussa yksinäisyyttä vastaan.

- Isona toimijana koemme, että meidän on tehtävä osamme niin kestävän kehityksen kuin myös yleisen hyvinvoinnin edistämisessä. Myös Turussa yksinäisyys on läsnä monen elämässä, ja haluamme olla ehdottomasti mukana luomassa mahdollisuuksia uusien ihmisten tapaamiseen. Meille on juuri saapunut Tykkää turkulaisesta -kampanjan vaaleanpunaiset penkit. Meillä on kauppakeskuksena mahdollisuus tarjota tilat penkeille, jossa kuka tahansa voi istua ventovieraan seuraan ja kysellä kuulumisia, vaikka ulkona sataisi ja olisi kylmää, kertoo Kauppakeskus Skanssin markkinointikoordinaattori Laura Lehto.

Ihmisille on tarjottu mahdollisuus myös tulla liikkumaan yhdessä muiden kanssa. Kauppakeskus Skanssissa järjestetään perjantaisin puoli kymmeneltä aamupäivällä maksuttomia kauppakeskuskävelyjä.

- Kauppakeskuskävelyt ovat kaikille avoimia, ja sieltäkin voi löytää uusia tuttuja. Esteettömien tilojen johdosta paikalle voi tulla myös apuvälineillä, Lehto muistuttaa.

Kauppakeskus Skanssissa ilmastoteot sekä huoli ympäristön tilasta on otettu tosissaan

Ilmastotekojen tulokset näkyvät jo siinä, että Skanssin hiilijalanjälki on pienentynyt vuodesta 2011 lähtien 90 prosenttia. Kauppakeskus toimii nyt jo sataprosenttisesti vihreällä energialla ja saa energiansa 112 geokaivon sekä katolle asetun 400 neliön laajuisen aurinkopaneelisysteeminvoimin.

- Kauppakeskus kuluttaa periaatteessa valtavan määrän energiaa, joten sen on ehdottomasti oltava vastuussa siitä, mistä se energiansa saa. Kauppakeskuksen kokoisen toimijan on toimittava esimerkkinä sekä edelläkävijänä muille, kertoo Skanssin uusi kiinteistöpäällikkö Markku Koskinen.

Uusiutuvan energian lisäksi Skanssin arvot keskittyvät muutenkin vihreiden arvojen ympärille. Skanssin katolla ahertaa neljä mehiläisyhdyskuntaa, jotka huolehtivat lähiseudun kasvien pölytyksestä, kiinteistön jätteet kierrätetään sataprosenttisesti ja vieressä sijaitsee asiakkaille tarkoitettu monipuolinen jätteiden kierrätyspiste. Skanssi on helposti saavutettavissa, ja sinne pääseekin kätevästi myös bussilla tai pyörällä.

Lisäksi paikallisuus on Skanssille elintärkeä arvo.

- Meille turkulaisuus ja paikallisuus on todella tärkeää. Verkostoidumme tiiviisti paikallisten yritysten ja yhdistyksienkin kanssa, ja käytämme paikallisia yrityspalveluja aina kun se mahdollista, toteaa konseptipäällikkö Janina Pohja.

Kauppakeskus Skanssi on mukana joulun alla myös Joulupuu-keräyksessä, jonka aikana kerätään joululahjoja lastensuojelun ja erityisen tuen piirissä oleville lapsille ja nuorille. Uutuutena myös Skanssi-lahjakortti, jota voi käyttää lähes kaikissa Skanssin liikkeissä!

Kuva: Kiinteistöpäällikkö Markku Koskinen ja markkinointikoordinaattori Laura Lehto ihailivat Turun Sunnuntaimaalarien lokakuista taidenäyttelyä yhdessä taitelija Risto Östbergin kanssa. Turun Sunnuntaimaalarit ovat maalanneet myös Skanssin mehiläispesät.

Artikkeli on julkaistu Aamusetissa 25.10.2021