Geoenergia

Skanssi ottaa käyttöön Euroopan suurimman kauppakeskukseen toteutetun geoenergiaratkaisun

Viime kesänä kauppakeskus Skanssissa aloitettu mittava energiaremontti on saatu päätökseen ja geoenergialaitos on otettu virallisesti käyttöön. Kyseessä on toistaiseksi Euroopan suurin kauppakeskukseen toteutettu geoenergiaratkaisu.

–Geoenergialaitoksen käyttöönotto on pitkän työn tulos ja luonteva jatkumo toimintamme vastuullisuuden kehittämisessä. Olen iloinen, että tämän myötä voimme pienentää entisestään toimintamme hiilijalanjälkeä ja tarjota entistä vastuullisempaa toimintaympäristöä sekä kuluttajille, että vuokralaisillemme, kertoo kauppakeskuspäällikkö Maarit Hurme.

Hiilidioksidipäästöt vähentyvät noin 90 prosenttia

Geoenergiaratkaisussa kauppakeskuksen viilennys ja lämmitys otetaan kauppakeskuskiinteistön omasta kallioperästä 112 geokaivon avulla. Geoenergialaitos leikkaa kauppakeskuksen hiilidioksidipäästöjä noin 90 prosenttia, sillä energiantuotanto on lähes täysin hiilineutraalia. Päästöjen leikkaus vastaa vuositasolla noin 450 henkilöauton aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Vastaavan päästömäärän sitomiseen tarvittaisiin noin 230 hehtaaria metsää. 

Skanssin uuden energiaratkaisun toteutuksesta ja operoinnista vastaa energiayhtiö Adven. 

–Työt sujuivat hyvin, porasimme 112 geokaivoa noin 350 metrin syvyyteen kauppakeskuksen ympäristöön.
Energiakaivojen poraustyöt kestivät noin 3 kuukautta. Tavoitteenamme oli minimoida työmaarakentamisen aiheuttamat haitat kauppakeskuksen asiakkaille ja yrittäjille. Tässä onnistuttiin mielestäni hyvin. Huhtikuun alusta alkaen olemme testanneet järjestelmää, kertoo Advenin liiketoimintajohtaja Timo Koljonen.  

Kohti hiilineutraalia energiaa

Geoenergiaan siirtyminen on osa kauppakeskus Skanssin pitkäjänteistä vastuullisuustyötä. Geoenergia korvaa kauppakeskuksen käytössä olevaa kaukolämmöllä ja kaukojäähdytyksellä tuotettua energiaa. 

Skanssin kestävän kehityksen kaupunginosa on myös Turun kaupungin strateginen kehittämishanke. Turun kaupunki on asettanut tavoitteekseen luopua hiilen käytöstä vuoteen 2025 mennessä ja saavuttaa hiilineutraalius vuonna 2029. 

–Turun kaupungin ilmastotavoite on kova, mutta ainakaan energiantuotannon päästöistä se ei jää kiinni. Turku Energia kumppaneineen on panostanut vahvasti uusiutuvaan energiaan ja myös kaukolämpö on pian lähes päästötöntä. Tärkeä osa uudistusta on Skanssin alueen matalalämpöinen kaksisuuntainen kaukolämpöratkaisu, jossa lämpöä voidaan tuottaa, varastoida ja jakaa alueella. On hienoa, että Skanssin kauppakeskus on yhteistyössä mukana ja pyrkii vähentämään päästöjään entisestään, kiittelee kaupunginjohtaja Minna Arve.

Geoenergiassa maaperä toimii kuten akku, jota voi ladata. Maaperästä saadaan kesällä kiinteistöön viilennystä ja kallioon voidaan samalla varastoida lämpöä. Talvella kiinteistö taas lämmitetään maaperästä saatavalla lämmöllä.  

Energiantoimitukset kauppakeskukseen ovat Advenin etävalvonnassa ja -ohjauksessa 24/7 -periaatteella.

*Perustuu vuoden 2018 tietoihin.


Lyhyesti:

  • Skanssi avattiin vuonna 2009
  • Kauppakeskuksesta tulee energiaremontin jälkeen lähes energiaomavarainen
  • Päästövähennys on geoenergiaratkaisun myötä yhteensä 1 245 tCO2
  • Skanssille myönnettiin vuoden 2017 alussa kolmantena kauppakeskuksena Euroopassa korkeimman tason ympäristöluokitus: platinatason LEED-sertifikaatti. 
  • Skanssi on Euroopan ensimmäinen kauppakeskus, jolla on platinan lisäksi myös rakentamisen aikainen LEED-sertifikaatti.

Lisätiedot:

Adven, Timo Koljonen, liiketoimintajohtaja, kiinteistöenergia, 050 466 6999, timo.koljonen@adven.com

Kauppakeskus Skanssi, kauppakeskuspäällikkö, Maarit Hurme, 050 563 4844, maarit.hurme@cbre.com