vastuulliset

Skanssissa on tehty ekoja tekoja jo kymmenen vuotta!

Kauppakeskuksista saa nykyään kaikkea maan ja taivaan väliltä. Tuotteiden tai liikkeiden valikoiman sijaan massasta on erotuttava muilla keinoilla.

”Perusolettamus on se, että kaikkialta saa jo kaikkea, eikä se ole enää ainoa määrittävä tekijä sille, missä asioidaan. Nyt on kyse siitä, miten omalla tekemisellä voi vaikuttaa”, kauppakeskusjohtaja Maarit Hurme muistuttaa.

Sijainnilla ja muilla tekijöillä on merkitystä, mutta Hurmeen mukaan vastuullisen toiminnan arvo kasvaa koko ajan.

”Alusta asti meillä on tehty ekologiseen kestävyyteen perustuvia päätöksiä, ja yhä enemmän myös vuokralla olevat ketjut katsovat, millaiseen liikepaikkaan haluavat mennä. Jos edustaa vastuullista brändiä, on hyvä olla ympäristössä, joka tukee tätä arvomaailmaa.”

Kauppakeskus Skanssissa vastuullisuus tarkoittaa aimoannosta pienempiä ja isompia tekoja ihmisten ja ympäristön hyväksi. Kauppakeskuksen energialähteenä on aurinkopaneeleja ja geoenergia, asiakkaille on tarjolla muun muassa kierrätyspisteitä, ilmaa puhdistava viherseinä ja seniorijumppaa. 

Kiinteistön ylläpidossa tehdään vastuullisia valintoja joka päivä ja tarjotaan asiakkaille myös mahdollisuus tehdä hyviä tekoja asioimalla kauppakeskuksessa.

”Vastuullisuudessa kaikki tähtää siihen, että me ihmiset voisimme paremmin tulevaisuudessakin. Meillä asioivien ei tarvitse erikseen miettiä vastuullisuutta vaan voi luottaa siihen, että täällä on huomioitu mahdollisimman pitkälle kaikki ja että tarjoamme hyviä valintoja. Sitä me haluamme, että kun ihminen astuu meiltä ovesta ulos, hänelle jää hyvä mieli”, Hurme kiteyttää.

Skanssissa uskotaan, että pienilläkin asioilla voi vaikuttaa. 

”Meidän Nesteeltämme saa tankattua biodieseliä, vaateliikkeistä kierrätysmateriaaleista tehtyä vaatteita sekä lähi- ja luomutuotteita.”  
Vastuullisuus ja ekologisuus ovat kauppakeskuksessa tärkeitä arvoja, mutta saarnaajaksi ei haluta ryhtyä. Vastuulliset valinnat halutaan Skanssissa mahdollistaa kaikille.

”Kun tarkoitus on hyvä, asia on tarpeeksi yksinkertainen ja tuloksia voi näyttää käytännössä, niin kyllä ihmiset ovat valmiita toimimaan. Vaihtoehtoja on paljon ja jokainen saa valita omaan elämäntilanteeseen sopivan tavan toimia. Ei tarvitse tehdä kaikkea, mutta jos pystyy edes pieniä asioita muuttamaan arjessaan, sekin on jo hyvä asia”, Hurme sanoo.

Ekologisuuden kannalta on tärkeää, että Skanssi on helposti saavutettavissa. Kauppakeskus sijaitsee lähellä keskustaa ja ovelle pääsee bussilla, Föli-fillarilla tai vaikka sähköautolla.

”Kun Föli-pyörät tulivat, olimme heti ensimmäinen sponsoriasema. Halusimme, että niillä pääsee tänne ja ihmiset ovat hienosti löytäneet ne. Olemme myös tehneet katetun polkupyöräparkkihallin, jota asiakkaat ovat toivoneet”, Hurme kertoo.

Asiakkaiden toiveita kuunnellaankin hänen mukaansa tarkalla korvalla.

”Kasvavassa määrin asiakkaillemme ekologisuus on tärkeää ja he haluavat vaikuttaa omilla valinnoillaan. Meillä on paljon esimerkiksi sähköautojen latauspaikkoja. Nämä ovat niitä ratkaisuja, jotka ovat arjessa tärkeitä ja niitä haluamme mahdollistaa koko ajan enemmän.”
Kauppakeskuksen palvelut puolestaan mahdollistavat asiakkaille kierrättämistä ja ekologisia valintoja.

”Kierrätystä on tehty jo pitkään, ja viime aikoina on noussut kierrätysmateriaaleista tehtyjen tuotteiden suosio. Suurin osa liikkeistämme tarjoaa jo useita kierrätysmateriaaleista tehtyjä vaatteita samaan hintaan kuin perinteisesti tuotettujakin. Osa liikkeistämme tarjoaa myös ompelupalveluita, joihin liikkeistä ostettuja vaatteita voi tuoda korjattavaksi”, Hurme listaa.

Skanssi tarjoaa laajan määrän erilaisia palveluita yhdellä pysähdyksellä. Kauppojen ja ravintoloiden lisäksi kävijä saa paljon muutakin. Matalan kynnyksen toimintaa järjestetään kaikenikäisille.

”Kauppakeskus ei enää ole vain pelkkä kauppapaikka, vaan Skanssi on enemmän paikka, johon tullaan viihtymään ja viettämään aikaa”, Hurme sanoo.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Skappeli, tarjoaa yhteistyökumppaneiden kanssa joka päivä arkipäivä ilmaista toimintaa lapsiperheille. Elokuussa avatussa nuorisotilassa käy puolestaan perheitä ja nuoria niin lähialueilta kuin ympäryskunnistakin.

Joka perjantaiaamu yhdeksältä järjestetään Turun kaupungin maksuton kauppakeskuskävely ikäihmisille.

”Se on mahtava tapahtuma. Siihen kuuluu noin kahden kilometrin ohjattu kävelylenkki ja jumppahetki sisätiloissa lämpimässä, eikä ole liukasta. Tätä on järjestetty jo useamman vuoden, ja joka viikko kävelyihin riittää osallistujia”, Hurme iloitsee.
Skanssista löytyy myös kuntosali ja Turun kaupungin Monitori, jossa sijaitsee kirjasto sekä muita palveluita. 

”Me saatamme ihmisiä yhteen. Vastuullisuutta on myös se, että kaiken saa saman katon alta, eikä auton kanssa tarvitse kiertää monessa eri paikassa. Se on ekoteko”, Hurme sanoo.

Asiakkailta saatu palaute vahvistaa, että vastuullisuus on ihmisille yhä tärkeämpi asia. 

”Olemme saaneet asiakkailtamme kiitosta, että vastuulliset valintamme ovat heille tärkeitä. Kyllähän jokainen meistä haluaa tehdä hyvää”, Hurme sanoo.

Hän haluaa myös välittää asiakkaille kiitoksen siitä, että Skanssi on kasvanut viime vuosina vauhdilla.

”Kun asiakasvirta on selkeästi kasvanut, tiedämme tekevämme juuri oikeita asioita, niitä joilla on myös merkitystä asiakkaillemme. Viime vuonna kasvoimme hurjasti, ja tänä vuonna kasvu näyttäisi jatkuvan.”

Hurmeen mukaan yrityksen ei enää kuulu valita, onko vastuullinen vai ei. 

”Valinta on siinä, millä keinoin vastuullisuutta toteuttaa. Ja mikä hienointa, keinoja on paljon. Aina kyse ei myöskään ole rahasta, sillä esimerkiksi kierrätys on jo kaikkien saatavilla.” 

”Vastuullisuus ei ole sitä, että tehdään vain yksi ratkaisu ja sitten on valmista. On pieniä asioita ja isoja asioita ja kehityksen tulee olla jatkuvaa. Kauppakeskus on iso taho, ja jos meillä on tietoa, niin kyllä meillä on vastuu kertoa sitä eteenpäin ja näyttää esimerkkiä”, Hurme sanoo.

 Vanha kiinteistökin voi kehittyä

Kauppakeskus Skanssi juhliin tänä vuonna 10-vuotiasta taivaltaan. Vuosien varrella kiinteistöön on jatkuvasti tehty pieniä muutoksia, jotta Skanssi toimisi ympäristöystävällisemmin.

Viimeisimpiä uudistuksia oli mittava energiaremontti, jossa otettiin käyttöön toistaiseksi Euroopan suurin kauppakeskukseen toteutettu geoenergiavoimala. Voimala leikkasi kauppakeskuksen hiilidioksidipäästöjä noin 90 prosenttia, sillä energiantuotanto on lähes täysin hiilineutraalia.

”Suomessa on menossa useita geoenergiahankkeita uusiin rakennuksiin. Meidän hankkeessamme oli merkittävää, että jo toimivaan kauppakeskukseen tehtiin muutos ja muutettiin 10 vuotta vanhaa ratkaisua. Viestinä haluamme välittää, että myös vanhoihin kiinteistöihin voi tehdä muutoksia. Vanhan kiinteistön ei tarvitse vain tyytyä menemään nykyisillä ratkaisuilla”, Skanssin kiinteistöpäällikkö Matti Kitula sanoo.

Kehittyvä tekniikka luo mahdollisuuksia, ja Skanssissa mietitään jatkuvasti, mitä uutta voisi tehdä. Käytössä on jo esimerkiksi LED-valaistusta, aurinkopaneelit, vihreää sähköä ja vedettömät pisuaarit. Kauppakeskuksen katolla sijaitsee neljä mehiläispesää, joista saadaan hunajaa. Vuokralaisia kannustetaan kierrättämiseen, lajitteluun ja energian säästöön.

Skanssi on saanut pitkäjänteisistä ponnisteluistaan myös tunnustusta. Tammikuussa 2017 kauppakeskukselle myönnettiin kolmas LEED-sertifikaatti, korkeimman mahdollisimman platinatason tason ympäristöluokitus. Turun Kauppakamari palkitsi tänä syksynä Skanssin myös Vuoden Kaupanteko -palkinnolla vastuullisuudesta. 

Kitulan mukaan vastuullisuus ja ekologisuus ovat trendejä, joita kohti kaikki toimijat nyt suuntaavat. Kiinteistöt optimoivat käyttöään jo puhtaasti rahan takia. 

”Siitähän kaikki lähtee, että miten voimme saada käyttökustannuksia alemmaksi. Olemalla vastuullinen voi myös säästää.”

Uusia innovaatioita otetaan jatkuvasti käyttöön, jotta asiakkaat saisivat niistä mahdollisimman paljon hyötyä.

”Kaikki meillä kokevat vastuullisuuden tärkeäksi. Kiinteistö hoitaa oman osuutensa siitä, että asiakas voi hyvin mielin asioida täällä. Ei se ole vain sitä, että haluamme olla vihreitä, vaan sillä on oikeasti merkitystä hyvinvointiin arjessamme”, kauppakeskusjohtaja Maarit Hurme muistuttaa.

Kauppakeskushunaja

  • Kauppakeskus Skanssin katolla sijaitsee neljä mehiläispesää
  • Pesät tuottavat kauppakeskuksen omaa hunajaa, jota ei voi ostaa kaupoista
  • Hunajapurkin voi saada itselleen ottamalla selfien kauppakeskuksen kuvauspisteillä
  • Kauppakeskusmehiläisten hoitajana toimii Panu Kuusikko
  • Tänä vuonna pesistä saatiin 100 kilon ennätyssato
  • Skanssilla on myös hunajateemaan liittyvä oma Hani-mehiläismaskotti  

Lue koko juttu sähköisestä lehdestä täältä: https://www.lehtiluukku.fi/lue/turkulainen/27.11.2019/230228.html