Skanssi logo

Vastuullisuus

Skanssi tekee jatkuvasti pitkäjänteisestä työtä ympäristön huomioon ottamisessa. Päivittäisillä valinnoillamme pienennämme hiilijalanjälkeämme, askeltaen kohti entistäkin puhtaampaa ja energiatehokkaampaa huomista.

 • Muuttuvat ajojärjestelyt Skanssinkadun puolella ajalla 22.-30.4. | Skanssinkadun puoleinen sisäänajo kellariparkkiin rajatusti käytössä nosto-ovien huoltotoimien vuoksi.  Liikenteenohjaus itäpäädyn sisäänajolle sekä itä- ja länsiparkkitaloihin, joiden sisäänajot ovat normaalisti käytössä.

Ekoja tekoja

 • Hiilijalanjälki

  Hiilijalanjälki on pienentynyt 90 % (2011–2021).

 • Vihreää sähköä

  Skanssi käyttää 100 % sertifioitua, vihreää sähköä

 • Geoenergia

  Geoenergian käyttöönoton myötä vuosittaiset hiilidioksidipäästöt ovat 90 % pienempiä.

 • Laskenut kulutus

  Veden ja jäteveden kulutus on laskenut ja olemme säästäneet n. 1,5 litraa / asiakaskäynti (2010-2020)

 • Omavarainen

  Vuodesta 2019 saakka Skanssi on ollut lähes energia-omavarainen.

 • Aurinkopaneelit

  Skanssissa on 600 neliömetriä aurinkopaneeleja, joiden avulla katetaan Skanssin mainosvalojen vuosittainen energiantarve.

 • Mehiläiset

  Mehiläiset ovat elintärkeä osa toimivaa ekosysteemiä. Skanssissa on oma mehiläisyhdyskunta, josta saamme myös Skanssi-hunajaa.

 • Hyötykäyttöaste

  Jätteiden hyötykäyttöaste on 100 %

 • Energiankulutus

  Energiankulutus on laskenut 34 % vuodesta 2010, joka vastaa n. 260 omakotitalon vuosittaista energiankulutusta.

 • Kierrätysmahdollisuudet

  Skanssissa on niin asiakkailla kuin liikkeilläkin erinomaiset mahdollisuudet kierrättämiseen.

Skanssin katolla olevat mehiläispesät tuottavat hunajaa

Mehiläistarhaus on osa Skanssin ekologista toimintaa. Mehiläisten merkitys maailman ruuantuotannolle on niin merkittävä, että on tärkeää tuoda tätä tarinaa esille.

Kauppakeskuksen katolla ahertaa kolme mehiläisyhdyskuntaa, jotka huolehtivat lähiseudun kasvien pölytyksestä. Mehiläisiä hoitaa mehiläistenhoitaja Panu Kuusikko. Hunajasato kerätään aina elokuussa ja purkitetaan. Skanssi-hunajaa ei myydä, vaan sitä voi saada mm. Skanssin erilaisista kilpailuista.  

Mehiläispesien upea ulkoasu on tehty yhteistyössä Virtasen Maalitehtaan ja Turun Sunnuntaimaalarien kanssa. Pesät sijaitsevat itäisen parkkihallin neljännen kerroksen sisäänkäynnin läheisyydessä.  

BREEAM In Use – ympäristösertifikaatti

Skanssi on saanut kansainvälisesti merkittävän BREEAM In-Use -ympäristösertifikaatin parhaimmalla mahdollisella luokituksella Outstanding, ensiluokkainen. Korkeimmalla mahdollisella arvosanalla sertifikaatin saaminen vaatii äärimmäisen vahvaa sitoutumista jatkuvaan kestävään kehitykseen kiinteistön ylläpidossa sekä kehittämisessä.

Sertifiointiprosessissa arvioitiin vastuullisuuden näkökulmasta erikseen kahta kokonaisuutta: itse kiinteistöä (Asset Performance) ja sen ylläpitoa sekä tähän liittyviä käytäntöjä (Management Performance). Kauppakeskus Skanssi saavutti kiinteistön osioissa arvosanan ensiluokkainen (Outstanding) ja ylläpidon osioissa erittäin hyvä (Excellent). Skanssi on ensimmäinen suomalainen kauppakeskus joka on saavuttanut BREEAM In-Use Outstanding -tason.

Kauppakeskus elää samaa tahtia kävijöidensä kanssa ja hengittää samaa ilmaa kuin kaupungin asukkaat. Skanssin ympäristöteot tukevat myös Turun kaupunkistrategiaa, joka on määrittänyt hiilineutraaliuden saavuttamisen vuoteen 2029 mennessä.

Jatkuvaa työtä ympäristön huomioimiseksi

 1. Kuluttajat valitsevat ostopaikan yhä useammin vastuullisuuden perusteella. Skanssin useat sertifikaatit kertovat todistetusti kauppakeskuksen sitoutumisesta kestävään kehitykseen.

  Skanssi on saanut ensimmäisenä kauppakeskuksena Suomessa kansainvälisesti merkittävän BREEAM In-Use -ympäristösertifkaatin parhaimmalla outstanding-arvosanalla vuonna 2022. Parhaimman mahdollisen arvosanan saaminen vaatii äärimmäisen vahvaa sitoutumista jatkuvaan kestävään kehitykseen kiinteistön ylläpidossa ja kehittämisessä. BREEAM In-Use -sertifikaatin saadakseen yritys on sitoutunut kehittämään energiatehokkuuttaan, seuraamaan jatkuvasti energiankäyttöä ja reagoimaan välittömästi epäkohtiin.

  Skanssi on ainoa kauppakeskus Euroopassa, jolla on kolme LEED-ympäristöluokitusta. Platinatason sertifikaatteja on Euroopassa vain kahdella kauppakeskuksella. Skanssi on Euroopan ensimmäinen kauppakeskus, jolla on platinan lisäksi myös rakentamisen aikainen LEED-sertifikaatti.  

  • 2022 Skanssi sai BREEAM In-Use -ympäristösertifkaatin parhaimmalla outstanding-arvosanalla

  • 2017 Skanssi sai käytönaikaisen platinatason LEED-luokituksen

  • 2012 Skanssi sai käytönaikaisen kultatason LEED -luokituksen 

  • 2010 Skanssi sai rakentamisen aikaisen LEED–luokituksen

 2. Skanssilla on Euroopan suurin kauppakeskukseen toteutettu geoenergiaratkaisu. Geoenergiaan siirtyminen on osa kauppakeskus Skanssin pitkäjänteistä vastuullisuustyötä. Geoenergia korvaa kauppakeskuksen käytössä olevaa kaukolämmöllä ja kaukojäähdytyksellä tuotettua energiaa. Geoenergiaratkaisussa kauppakeskuksen viilennys ja lämmitys otetaan kauppakeskuskiinteistön omasta kallioperästä 112 geokaivon avulla. Energiantuotanto on tällä hetkellä lähes täysin hiilineutraalia. Ratkaisun tuoma päästöjen leikkaus vastaa vuositasolla noin 450 henkilöauton aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Vastaavan päästömäärän sitomiseen tarvittaisiin noin 230 hehtaaria metsää. 

  Skanssi otti aurinkoenergian käyttöönsä ensimmäisenä kauppakeskuksena Suomessa. Kauppakeskuksen katolle asennetut aurinkopaneelit kattavat jo 600 neliömetriäkattopinta-alasta ja tuottavat vuodessa noin 60 MWh sähköä. Paneeleiden tuotttamalla energialla katetaan Skanssin mainosvalojen vuosittainen energiantarve. Skanssi onkin vuodesta 2019 alkaen ollut lähes energiaomavarainen. 

 3. Skanssiin ovat kaikki tervetulleita. Olemme avoinna kaikille – myös lemmikeille.  

  Mitä tarjoamme yhteisöllemme? 

  • Kauppakeskuskävelyt joka perjantai senioreille 

  • Skappelissa toimintaa viikon jokaisena arkipäivänä lapsiperheille 

  • Turun kaupungin nuokkarissa tilaa nuorille  

  • Turvallisen työyhteisön henkilöstölle 

  • Vastuullisen kumppanin sidosryhmille